Kovine in rude skozi čas

Gold ring

Vas zanima pot vse od prazgodovine, pa do obdobja, ko je nastala prva zlatarna? Vse skupaj je potekalo takole: človek se je v svoji zgodovini večkrat srečal s kovinami in rudami, sprva so se te pojavljale le na površju, ko pa jih je začelo primanjkovati, pa jih je začel izkopavati, saj se je večina le teh nahajala globoko pod zemljo. Tako so nastali prvi rudniki, ki so se s časom razvijali in modernizirali, postajali so večji, globlji in zelo obsežni. Kopanje je bilo sprva ročno, nato so izumili orodja, ki so bila sprva zelo primitivna in narejena izključno iz lesa, nato so začeli uporabljati kamene krampe in razne motike, za tem pa so pričeli izdelovati orodja iz lesa in kovine, ki so jo toploto obdelali, jo kovali in kalili. V 20. stoletju pa se je začela moderna doba, ki je za rudarstvo pomenila pravo revolucijo. V rudnikih so se uporabljali stroji za rudarjenje, prevažanje in postavljanje zaščite rovov. Stroji so delo rudarjem olajšali, ter povečali izkop na dnevni ravni za več 100 odstotkov.

Zlato

Kovine in rude so postale običajne izkopanine, zato so izgubljaje vrednost, ker jih je bilo preveč. Zelo veloiko vrednost, pa je v tistih časih imelo zlato, ki so ga našli redko, vsakega zrna pa so bili zelo veseli. Zlato je bilo le za bogatejši sloj ljudi, iz njega spo izdelovali denar, nakit in vsadke za zobe. Ker je količina zlata omejena veliko bolj, kot količina drugih kovin in rud, je zanj značiln, da ima bistveno višjo ceno, ki pa tudi vsakoletno narašča.

Pridobivanje zlata

Za zlato je najbolj značilno, da ga pridobivajo v rudnikih, kateri se nahajajo predvsem v Afriki, nekaj pa se ga nahaja tudi v dnu rek in morij. Kopanje v rudnikih je zahtevno, iskanje le tega na morskem dnu pa je še težje. Vsakoletno se zlato sesa iz dna morja, ki se nahaja ob Aljaski. Za to se uporabljajo posebno narejeni plavajoči splavi, na katerih se nahajajo izpiralniki, sesalniki in agregat, ki zadevo poganja.

Izdelava prstanov

Iz vsega pridobljenega zlata se nardijo različni končni izdelki, najbolj pogosti od teh so poročni prstan in zaročni prstan, ti pa lahko dosežejo zelo velike vrednosti, sploh, če je na njih dodan še kak diamant ali druga draga kovina. Prstane, zapestnice in verižice prodajajo v posebno urejenih in zaščitenih prostorih, ki se imenuje zlatarna.