Vodič za izbiro delovnih čevljev

Right Construction Shoes

Delovni čevlji morajo združevati posebne lastnosti. Pri večini poklicev so tisto, kar najbolj potrebujemo, udobni delovni čevlji – še posebej, če ste večino časa na nogah. Tako so zaželeni lahki delovni čevlji, ki pa morajo kljub temu zagotavljati ustrezno zaščito. Tudi ko je potrebna posebna zaščita prstov ipd., je treba pri izdelavi paziti, da so končni rezultat še vedno čim bolj lahki delovni čevlji, ki stopala oziroma nog ne obremenijo pretirano. Delovni čevlji so raznoliki in so primerni za najrazličnejše pogoje dela – od natikačev in cokel ter še posebej lahkih sandal do klasičnih delovnih čevljev (visokih/polvisokih) in celo zimskih škornjev.

Če vseskozi skrbiš za varnost in zaščito pri opravilih, ki se pojavljajo na tvojem seznamu nalog, in že imaš zaščitna oblačila, preveri ali imaš temu primerno in ustrezno tudi zaščitno obutev. Namreč tako kot so za delo pomembne roke, dihala, obraz, glava in celotno telo, tudi noge potrebujejo udobje, a hkrati zaščito in varnost pred udarci, urezi, padci, kemikalijami in ostalimi nikoli mirujočimi nevarnostmi.

K zaščitni obutvi sodijo nizki delavni čevlji, pa polvisoki in visoki delavni škornji. Te izbiraj glede na potrebo, vrsto dela, namen ter udobje. Le z najboljšim počutjem, udobjem in ugodjem lahko delo opraviš hitro, učinkovito in varno. Prav tako zelo natančno izbiraj velikost, da te premajhni ali preveliki čevlji oziroma zaščitna obutev pri delu ne bo ovirala. Če pa se najbolje počutiš v sandalih, coklah ali natikačih, tudi za zaščitno obutev izbiraj slednje, a upoštevaj, da so pred najnevarnejšimi udarci, padci in ostalimi nevarnostmi, zunanjimi, okoljskimi vplivi lahko obvaruješ le z višjimi in masivnejšimi obuvali.

Z zaščitno obutvijo in ostalimi dodatki zanjo lahko dosežeš najboljšo kombinacijo tako varnosti kot udobja pri delu. K omenjenim dodatkom sodijo vložki, pa vedno nepogrešljive nogavice, vezalke, zadrge, dereze ter izdelki za čistočo in higieno.

Varuj svoje zdravje, saj je le to vodilo za nadaljnje kakovostno in učinkovito opravljeno delo. Naj dokončanje nalog ne preprečijo kemikalije, ogenj, pretirano visoke ali prenizke temperature, padci, udarci in podobno. Pri zaščitni obutvi upoštevaj vse nasvete in natančno, počasi ter premišljeno primerjaj številne izdelke. Le tako bodo lahko tudi nevarnejša in zahtevnejša opravila potekala nemoteno in povsem brez strahu.