Kamnik novice

Police car at motorway accident or crime scene

Kamnik – Še do pred kratkim je bil Janez Štimac neznan fant, kot številni njegovi vrstniki. Dober teden po nesreči Kam-Busovega avtobusa je postal Osebnost tedna na Valu 202! Župan Kamnika Anton Tone Smolnikar je deset dni po nesreči avtobusa Kam-Busa za reševalce, gasilce, zdravstvene delavce, gorske reševalce in posameznike, ki so sodelovali pri reševanju ljudi in dvigu avtobusa, pripravil sprejem.

»Vse se je srečno izteklo, lahko rečemo o dogodkih nedelje, 1. februarja 2009, ob reševanju potnikov in dvigu avtobusa Kam-Bus iz Kamniške Bistrice,« je dejal župan in ponovil nekatere podrobnosti o nesreči, opozoril pa je na pomanjkljivo in na trenutke prenapihnjeno poročanje nekaterih medijev.

Smolnikar je povedal, da je bil že ob 20. uri in 20 minut obveščen o nesreči, za tem pa se je takoj posvetoval z g. Žurbijem o morebitnih zapletih pri dvigu avtobusa, saj so se zbrali, kako bo z nosilnostjo mostu, ko bo nanj zapeljalo 100-tonsko vozilo podjetja Mušič iz Mengša.

Župan se je vsem udeležencem reševalne akcije zahvalil za njihovo požrtvovalno delo in pomoč ter ta del sprejema zaključil z besedami: »Hvala, ker ste bili na mestu!«. Predstavnike posameznih skupin je povabil, da so povedali še svoje zgodbe o tistem nedeljskem večeru 1. februarja 2009.

Zagotovo je največ pozornosti pritegnil mladi Janez Štimac, prvi, ki je priskočil na pomoč ponesrečenim v avtobusu. Janez je med tem postal tudi Osebnost tedna na Valu 202. Pripovedoval je, kaj vse je doživel tisti večer, ko se je zgodila nesreča. »Ko sem videl, kaj se je zgodilo z avtobusom, nisem okleval,« je začel svojo pripoved. »Šel sem na brežino Kamniške Bistrice in se povzpel na avtobus. Bilo je zelo spolzko in začel sem z reševanjem, torej z vsem, kar sem v tistem trenutku sploh lahko naredil. Sploh nisem vedel, da me zebe in da voda teče skozi avtobus.«

Spregovoril je tudi policist Policijske postaje Kamnik Andrej Špruh, ki je bil v tem večeru dežuren. »Že dve minuti po sprejetem obvestilu o nesreči sva bila s kolegom na kraju dogodka in začela pomagati poškodovanim potnikom,« je povedal.

Luka Schnabl, član operativne enote PGD Kamnik, je zelo slikovito opisal reševalno akcijo in dejal: »Vse verige reševalcev so se povezale v nek obroč, ki je uspešno deloval.« Predstavnik Gorske reševalne službe Rado Nadvešnik je uvodoma povedal, da gorski reševalci niso vključeni v take oblike reševanja. »V nedeljskem popoldnevu smo bili udeleženi pri iskalno reševalni akciji na Kisovcu. Medtem ko je reševalno vozilo odpeljalo poškodovanca, smo se ostali vračali v dolino. Ko smo opazili nesrečo avtobusa, smo takoj priskočili na pomoč, tudi s svojo opremo; med drugim smo uporabili vakuumsko vrečo in pomagali ponesrečeni ženski, ki so jo rešili iz vode in ji ponudili ustrezno odejo, saj je bilo močno prezebla.«

Spregovoril je še Lado Šerbelj, poveljnik Civilne zaščite, in dejal, da se ob taki nesreči učimo in po tem kupujemo primerno opremo. »Imamo tehniko, nimamo pa ustreznih nosil za dvig iz vode,« je povedal Šerbelj. »V kratkem bomo kupili tudi za del opreme, zahvalil pa bi se županu, ki ima posluh, kadar gre za nakup take opreme.«

Ob koncu sprejema se je župan Anton Tone Smolnikar še enkrat zahvalil vsem, ki so ob nesreči avtobusa brez pomisleka priskočili na pomoč.

Še sklepna misel kamniškega podžupana Braneta Goluboviča: »Če je še kdo dvomil o visoki usposobljenosti kamniških reševalnih ekip po julijskem in avgustovskem neurju, je tokratna reševalna akcija dokazala, da ni več dvoma, da so naše reševalne ekipe, od civilne zaščite prek gasilcev, policistov, gorskih reševalcev pa do medicinskega osebja visoko usposobljene in organizirane ter pripravljene na različne nesreče. Navdušuje pa tudi pripravljenosti posameznikov, da nesebično priskočijo na pomoč. Vse to je potrebno pozdraviti in županov sprejem za kamniške junake je jasno izkazano priznanje, da se občina zaveda pomena vseh reševalnih služb za Kamnik ter ceni solidarnost in čut do sočloveka, ki jo izkazujejo posamezniki, v konkretnem primeru ‘civilisti’, ki so nesebično priskočili na pomoč.«.