Kako izbrati pravilen nahrbtnik za na pot?

Student girl with a backpack climbing stairs

1. Razmislite, za kaj ga boste uporabljali.

Preden investirate svoj denar v nahrbtnik, si vzemite nekaj časa, da razmislite na kakšnih izletih ga boste uporabljali. Velikost je pomemben dejavnik. Na primer, ali potrebujete 6.000-kubični-nahrbtnik za tedenski pohod, ali 3.000-kubični nahrbtnik za krajši izlet ? Če iščete nahrbtnik za daljše sprehode, boste potrebovali nekaj super lahkega.

2. Oblika nahrbtnika

Še en pomemben korak kako izbrati nahrbtnik, je seznanitev z osnovnimi oblikami nahrbtnikov, ki vam bodo pomagali pri odločanju. Na primer, zunanji okvir omogoča več prezračevanja, notranji okvir pa omogoča boljše prileganje, bolje porazdeli tovor in manj tehta. S paketi za nalaganje, ki jih napolnite z zgornje strani, tehtajo malo manj kot panelni nahrbtniki (ki jih nalagate prek različnih plošč). Toda prednost panelnega nahrbtnika, je enostavno nalaganje določenega predmeta brez kopanja skozi vse vaše stvari. Medtem pa lahko pri organizaciji opreme uporabite več zunanjih žepov.
Če želite dodatno omejiti možnosti, upoštevajte, koliko prostora potrebujete v vašem nahrbtniku. Za enodnevni povratni izlet, ki zahteva obsežno orodje, izberite nahrbtnik s prostornino od 65 do 70 litrov ali več. Za 3-5 nočitev ali izlete v toplejšem vremenu morajo imeti prostornino od 50 do 70 litrov. Za vikend pohod lahko vzamete nahrbtnik s prostornino od 30 do 50 litrov.

3. Izberite primeren nahrbtnik za enodnevne pohode

Nahrbtnik s prostornino 30 litrov bo zajel vse bistvene elemente za dnevno pohodništvo. Če imate dodatke za otroke, lahko izberete nahrbtnik do 40 litrov. Pri manjših nahrbtnikih, običajno ne morete prilagoditi pasu za prilagojeno prileganje, zato poskrbite, da se paket primerno prilega. Za dodatno prilagodljivost razmislite o tem, da izberete nahrbtnik, ki ima hidratacijski rezervoar in elastične stranske žepe, da imate dodatne steklenice za vodo.

4. Kupite prvi nahrbtnik v trgovini

Medtem, ko je nakup nahrbtnika na spletu nedvomno priročen, je za nakup vašega prvega nahrbtnika, obisk trgovine bolj primeren. Zunanji specializirani prodajalci vam nudijo najnovejšo opremo na trgu, prav tako pa imajo tudi zaposlene člane osebja, ki so usposobljeni, da vam pomagajo izbrati pravi nahrbtnik za vas. Delite z uslužbencem informacije o vrstah potovanj, ki se jih nameravate udeležiti, in okolju, v katerem boste. To vam bo pomagalo pri nakupu primernega nahrbtnika.

Seveda bo kakovosten nahrbtnik stal več, toda razlika v kvaliteti nahrbtnika predstavlja razliko med prijetnimi in mučnimi zunanjimi izkušnjami.

5. Izberite ustrezno velikost.

Prodajalec naj izmeri vaš trup, da določi velikost nahrbtnika, ki ga potrebujete. Ne pozabite, da nekateri proizvajalci nudijo pasove v več velikostih, ki omogočajo boljše prileganje.

6. Poskusite obtežen nahrbtnik

Uslužbenec mora napolniti nahrbtnik s približno 20 kilogramov materiala, da ga lahko poskusite. Zaprosite prodajalca, da vam pokaže pravilno zaporedje prilagajanja pasov za kolke, naramnice, pase prtljažnika in nosilcev. Ko so vsi pasovi varni, preverite, ali je nahrbtnik pravilno nameščen na ramenih in bokih. Povprašajte prodajalca tudi o pravilnem pakiranju vaše opreme, da bi učinkovito porazdelili breme.

7. Prilagoditev nahrbtnika

Nekaj minut hodite s polnim nahrbtnikom po trgovini. Bodite pozorni na to, kako se počutite, in prositi za pomoč, če morate prilagoditi različne pasove za uravnoteženje bremena med rameni in boki.

8. Razmislite o dodatkih.

Pripomočki vključujejo dežni pokrov za vaš paket, rezervoar za hidratacijo ali dodatne trakove za embalažo.

9. Ne pozabite na nahrbtnike za otroke.

Na splošno aktivni otroci lahko nosijo približno 20 odstotkov telesne teže. Pri zelo kratkem dnevnem pohodu z izredno lahko obremenitvijo lahko otrok uporablja čisto navaden nahrbtnik. Za daljši izlet z večjo obremenitvijo, pa bodo potrebovali nahrbtnik, ki ima okvir, ki pomaga nositi težo.

10. Preizkusite svoj nahrbtnik na dnevnem pohodu

Začnite uporabljati nahrbtnik na krajših začetnih dnevnih pohodih, da dobite občutek za težo, prileganje.